Psykodynamisk psykoterapi (PDT)

För psykisk hälsa och personlig utveckling

Psykodynamisk psykoterapi, PDT, är ett samlingsnamn för terapiformer som har sina rötter i psykoanalytisk teori.

Grundtanken är att människan har ett omedvetet inre liv som huvudsakligen formats av nära och viktiga relationer under uppväxten och att dessa tidiga relationsmönster fortsätter att vägleda under livet. Människans inre ses på som dynamiskt såtillvida att det kan vara mer eller mindre i balans. En grundtanke i psykodynamisk psykoterapi är att psykiska symtom har en mening och är möjliga att förstå. Psykiska symtom, som ångest och depression, uppstår då ens invanda strategier att hantera känslor och relationer, som tidigare i livet varit funktionella, inte längre fungerar.

Inom ramen för den terapeutiska relationen finns möjlighet att utforska ens tankar, känslor, behov och motiv för att lära känna sig själv på ett djupare plan, se mönster och för att förstå hur ens problem och svårigheter uppstått. I samspelet med terapeuten finns möjligheten att bearbeta tidigare upplevelser och utforska nya lösningssätt. Därmed kan en personlig förändringsprocess- och korrigerande erfarenheter komma till stånd. Psykodynamisk psykoterapi har på så vis ett mer övergripande syfte om att främja personlig tillväxt och kan i bästa fall leda till kraftfulla och bestående förändringar hos individen.

Vad säger forskningen?

Det finns ett starkt forskningsstöd för psykodynamisk psykoterapi. Se länk för en aktuell sammanställning av samtliga randomiserade kontrollerade studier av psykodynamisk psykoterapi. Länk

Hur går det till?

Den inledande kontakten sker över telefon varpå vi bokar in ca tre orienterande samtal då vi träffas och tillsammans utforskar de problem och svårigheter du söker för. Därefter beslutar vi gemensamt om eventuell fortsättning. Terapin utformas utifrån dina unika förutsättningar och behov och vi formulerar tillsammans målsättningen med behandlingskontakten. För många handlar det om att lindra symtom och minska lidande, förstå sig själv och sina relationer på ett djupare plan och finna nya mer adaptiva sätt att handskas med livet.

I terapin sker ett gemensamt utforskande av hur och varför dina svårigheter uppstått samt hur dessa gestaltar sig i ditt liv idag. Inom ramen för den terapeutiska relationen kan nya insikter nås, nya samspelsmönster etableras, och en fördjupad förståelse av dig själv och dina livsmönster uppnås.

Det är avgörande att du själv har en önskan om att förstå dig själv bättre och en önskan om förändring. Du behöver vara villig att ta en aktiv del i det psykoterapeutiska arbetet vilket i psykodynamisk psykoterapi innebär att berätta om dig själv, dina känslor, tankar och relationer så öppet som möjligt. Psykodynamisk psykoterapi kan vara längre eller kortare och mer fokuserad, vi lägger upp arbetet tillsammans utifrån dina behov.

Psykoterapi för unga

Flexibelt anpassat för dina unika behov som ungdom/ung vuxen

Målet med psykoterapin är att du ska må bättre. Det kan märkas genom att du är mindre orolig eller ledsen, sover bättre, känner dig tryggare och mår bättre i dina relationer, upplever hopp inför framtiden och har fått en ökad självkänsla.

I samtalen utgår vi från vad du önskar hjälp med. Tillsammans utforskar vi och försöker förstå de svårigheterna du har med syftet att hitta nya eller mer framgångsrika sätt att hantera dem, själv eller ihop med andra. Det kan handla om att må bättre i dina relationer, få en bättre förståelse för- och kunna uttrycka dina känslor, bearbeta svåra livshändelser, få nya och fördjupade insikter om dig själv och andra.

Ungdom 13-17 år

Som ungdom kan det kännas bra att bli lyssnad till och speglad av en professionell utomstående vuxen. Ibland kan det vara svårt att veta vad du känner. I terapin skapar vi ett gemensamt språk för det som ”skaver” vilket kan leda till nya insikter och förändringar som gör att det blir lättare att handskas med dina svårigheter.

I tonåren händer mycket, både med ens kropp och i ens inre. Det är en tid av förändring och sökande där ökad självständighet, identitet och sexualitet står i fokus. Ökade krav i skolan, förändrade relationer till jämnåriga och inom familjen kan vara påfrestande. De stora förändringarna under tonåren innebär både nya möjligheter och kan upplevas stressande.

Inledningsvis sker en gemensam, eller parallell, kontakt med föräldrar/vårdnadshavare, oftast vid ett besök på mottagningen. Fortsatt kontakt med vårdnadshavare sker vid behov och utifrån vad vi kommer överens om.

Ung vuxen 18-25 år

I terapin fokuserar vi på din unika livsresa – bakåt i tiden, det som pågår i nuet och din väg framåt.

Övergången från tonåring till vuxen är en spännande och sårbar tid. Att bli vuxen innebär att få välja och bestämma själv, men friheten kan ibland kännas kravfylld och överväldigande. Det är vanligt att känna förvirring och osäkerhet och att tänka mycket på vem man är och vart man vill i livet. Unga vuxna åren är ofta förknippade med stora förändringar så som att flytta hemifrån, påbörja en längre utbildning, få sitt första riktiga jobb eller seriösa partnerrelation.

Med ökad distans till barndomen är det inte heller ovanligt att som ung vuxen börja fundera alltmer över uppväxten och dess betydelse. Det finns ingen perfekt barndom. Den innehåller för de flesta av oss mer eller mindre smärtsamma upplevelser. Forskning har dock visat att ju fler negativa barndomsupplevelser en haft ju större är risken att drabbas av psykisk ohälsa.

Kris- och stödsamtal

När livet förändras och du behöver professionellt stöd

Ibland inträffar det oväntade. En kris kan uppkomma efter att du har upplevt en potentiellt traumatiserande händelse där du befunnit dig i livsfara eller som en reaktion på ett långvarigt stresstillstånd. Det kan handla om separationer, plötslig sjukdom, utsatthet av våld/sexuella övergrepp, eller förlusten av en nära anhörigs död. Många tar sig igenom en kris med stöd från vänner och familj, men ibland är det inte tillräckligt eller så saknas den möjligheten. Då kan det vara betydelsefullt att erhålla professionellt stöd för att komma vidare och kunna läka. I samtalen fokuserar vi på den aktuella situationen och ditt mående.

Vad är en kris?

En kris är en period i livet där känslan av kontroll rubbas, och ofta upplevs som ett känslomässigt kaos. En kris kan komma efter en traumatisk händelse eller som en följd av långvarig psykisk eller fysisk stress. För många innebär en kris att man känner sig överväldigad och oförmögen att hantera situationen.

Krisen kan uppkomma när en person ställs inför en situation som är för svår att hantera med de copingstrategier man vanligtvis använder. Det kan vara plötsliga och chockerande händelser som en olycka, förlust av ett jobb eller en nära anhörigs död. Det kan också vara långvarig påfrestning som utmattning, eller konsekvenser av en långvarig sjukdom.

I en kris är det vanligt att känna en förlorad känsla av trygghet och kontroll, och ofta är det svårt att veta hur man ska gå vidare. Det är vanligt att både fysiska och känslomässiga symptom uppstår när man utsätts för kris.

Krisreaktioner och vanliga tecken på stress

Krisreaktioner kan variera men vanliga symtom inkluderar:

· Känslomässiga reaktioner: Förtvivlan, förvirring, ilska eller sorg är vanligt.

· Fysiska symtom: Sömnproblem, trötthet, huvudvärk eller magbesvär.

· Kognitiva förändringar: Svårigheter med koncentration, minnesproblem eller att tänka klart.

· Beteendemässiga förändringar: Isolering, undvikande av sociala sammanhang eller riskfyllt beteende.

Det finns flera tecken på att det kan vara dags att söka professionell hjälp, såsom:

· Långvarig stress: Om oro, ångest eller nedstämdhet inte går över.

· Isolering: Om du drar dig undan från vänner och aktiviteter.

· Oförmåga att bearbeta känslor: Om du känner dig fast i sorg eller traumarelaterade symtom så som påträngande minnen, mardrömmar, stark rädsla.

· Fysiska problem: Om du har långvarig trötthet eller andra symtom som inte går över.

Vad kan du förvänta dig av Kris- och stödsamtal?

I samtalen skapar vi en trygg miljö där du kan bearbeta dina känslor. Vi fokuserar på att återställa balansen och ge dig verktyg för att komma vidare. Genom professionellt stöd kan du få hjälp att förstå och bearbeta dina upplevelser, och hitta sätt att läka och återfå kontrollen i livet.