Kris- och stödsamtal
När livet förändras och du behöver professionellt stöd
Ibland inträffar det oväntade. En kris kan uppkomma efter att du har upplevt en potentiellt traumatiserande händelse där du befunnit dig i livsfara eller som en reaktion på ett långvarigt stresstillstånd. Det kan handla om separationer, plötslig sjukdom, utsatthet av våld/sexuella övergrepp, eller förlusten av en nära anhörigs död. Många tar sig igenom en kris med stöd från vänner och familj, men ibland är det inte tillräckligt eller så saknas den möjligheten. Då kan det vara betydelsefullt att erhålla professionellt stöd för att komma vidare och kunna läka. I samtalen fokuserar vi på den aktuella situationen och ditt mående.
Vad är en kris?
En kris är en period i livet där känslan av kontroll rubbas, och ofta upplevs som ett känslomässigt kaos. En kris kan komma efter en traumatisk händelse eller som en följd av långvarig psykisk eller fysisk stress. För många innebär en kris att man känner sig överväldigad och oförmögen att hantera situationen.
Krisen kan uppkomma när en person ställs inför en situation som är för svår att hantera med de copingstrategier man vanligtvis använder. Det kan vara plötsliga och chockerande händelser som en olycka, förlust av ett jobb eller en nära anhörigs död. Det kan också vara långvarig påfrestning som utmattning, eller konsekvenser av en långvarig sjukdom.
I en kris är det vanligt att känna en förlorad känsla av trygghet och kontroll, och ofta är det svårt att veta hur man ska gå vidare. Det är vanligt att både fysiska och känslomässiga symptom uppstår när man utsätts för kris.
Krisreaktioner och vanliga tecken på stress
Krisreaktioner kan variera men vanliga symtom inkluderar:
· Känslomässiga reaktioner: Förtvivlan, förvirring, ilska eller sorg är vanligt.
· Fysiska symtom: Sömnproblem, trötthet, huvudvärk eller magbesvär.
· Kognitiva förändringar: Svårigheter med koncentration, minnesproblem eller att tänka klart.
· Beteendemässiga förändringar: Isolering, undvikande av sociala sammanhang eller riskfyllt beteende.
Det finns flera tecken på att det kan vara dags att söka professionell hjälp, såsom:
· Långvarig stress: Om oro, ångest eller nedstämdhet inte går över.
· Isolering: Om du drar dig undan från vänner och aktiviteter.
· Oförmåga att bearbeta känslor: Om du känner dig fast i sorg eller traumarelaterade symtom så som påträngande minnen, mardrömmar, stark rädsla.
· Fysiska problem: Om du har långvarig trötthet eller andra symtom som inte går över.
Vad kan du förvänta dig av Kris- och stödsamtal?
I samtalen skapar vi en trygg miljö där du kan bearbeta dina känslor. Vi fokuserar på att återställa balansen och ge dig verktyg för att komma vidare. Genom professionellt stöd kan du få hjälp att förstå och bearbeta dina upplevelser, och hitta sätt att läka och återfå kontrollen i livet.