Psykoterapi för unga

Flexibelt anpassat för dina unika behov som ungdom/ung vuxen

Målet med psykoterapin är att du ska må bättre. Det kan märkas genom att du är mindre orolig eller ledsen, sover bättre, känner dig tryggare och mår bättre i dina relationer, upplever hopp inför framtiden och har fått en ökad självkänsla.

I samtalen utgår vi från vad du önskar hjälp med. Tillsammans utforskar vi och försöker förstå de svårigheterna du har med syftet att hitta nya eller mer framgångsrika sätt att hantera dem, själv eller ihop med andra. Det kan handla om att må bättre i dina relationer, få en bättre förståelse för- och kunna uttrycka dina känslor, bearbeta svåra livshändelser, få nya och fördjupade insikter om dig själv och andra.

Ungdom 13-17 år

Som ungdom kan det kännas bra att bli lyssnad till och speglad av en professionell utomstående vuxen. Ibland kan det vara svårt att veta vad du känner. I terapin skapar vi ett gemensamt språk för det som ”skaver” vilket kan leda till nya insikter och förändringar som gör att det blir lättare att handskas med dina svårigheter.

I tonåren händer mycket, både med ens kropp och i ens inre. Det är en tid av förändring och sökande där ökad självständighet, identitet och sexualitet står i fokus. Ökade krav i skolan, förändrade relationer till jämnåriga och inom familjen kan vara påfrestande. De stora förändringarna under tonåren innebär både nya möjligheter och kan upplevas stressande.

Inledningsvis sker en gemensam, eller parallell, kontakt med föräldrar/vårdnadshavare, oftast vid ett besök på mottagningen. Fortsatt kontakt med vårdnadshavare sker vid behov och utifrån vad vi kommer överens om.

Ung vuxen 18-25 år

I terapin fokuserar vi på din unika livsresa – bakåt i tiden, det som pågår i nuet och din väg framåt.

Övergången från tonåring till vuxen är en spännande och sårbar tid. Att bli vuxen innebär att få välja och bestämma själv, men friheten kan ibland kännas kravfylld och överväldigande. Det är vanligt att känna förvirring och osäkerhet och att tänka mycket på vem man är och vart man vill i livet. Unga vuxna åren är ofta förknippade med stora förändringar så som att flytta hemifrån, påbörja en längre utbildning, få sitt första riktiga jobb eller seriösa partnerrelation.

Med ökad distans till barndomen är det inte heller ovanligt att som ung vuxen börja fundera alltmer över uppväxten och dess betydelse. Det finns ingen perfekt barndom. Den innehåller för de flesta av oss mer eller mindre smärtsamma upplevelser. Forskning har dock visat att ju fler negativa barndomsupplevelser en haft ju större är risken att drabbas av psykisk ohälsa.